Dnes se často diskutuje účinnost sankcí vůči Rusku, a to nejen tady, na HNDIALOG, a v celém světě. Ale pokud hodláme posoudit účinnost sankcí, musíme nejprve pochopit, o jakých přesně sankcích mluvíme, a k čemu mají být účinné.
Pokud mluvíme o osobních sankcích vůči Putinovu okolí, tak k vráceni Krymu účinné určité nebudou, i když potěší mnohé, včetně asi většiny Rusů: přestože Putin je v Rusku velmi populární, o lidech na americkém a evropském sankčním seznamu se to říct nedá. Ale čekat na to, že by Putin kvůli nim vrátil Krym, je naivní. Pokud by to udělal, znamenalo by to, že vyměnil to, co sám prezentuje jako historické zájmy Ruska, za finanční zájmy svých kamarádů. To by vedlo k prudkému poklesu jeho popularity a velkým společenským nepokojům.
Ze stejných důvodů nedá se očekávat, že by personální sankce vyvolaly puč. Pokud by zasažení oligarchové sesadili Putina, který dnes vnímán jako „sběratel Rusých zemí“, museli by čelit obrovskému lidovému hněvu.
Nebudou tyto sankce účinné ani k tomu, aby zastavily další ruskou expansi, pokud ji Putin chystá - což po přečtení Putinova projevu zní dost pravděpodobně. Putin a jeho okolí už ztratili své účty v Evropě a USA, anebo jejich přesunuli jinam, takže Západ už skoro vyčerpal prostředky k jejich strašení.
Ale k něčemu jinému tyto osobní sankcí možná účinné jsou. Zejména k tomu, aby jiní politici, třeba v Asii nebo Africe, měli menší motivaci k podobným zákrokům proti sousedním zemím.
 
* * *
 
Pokud mluvíme nikoli o už uskutečněných osobních sankcích, ale o potenciálních ekonomických, jako je omezení obchodu s Ruskem, také není pravděpodobně, aby vedly k statu quo ante, aspoň v krátkodobé perspektivě. Vrácení Krymu po všem tom jásání a chlubení by bylo pro Putina ztrátou tváře. Ukázal by Rusům, že je slabý a ohrozil by svou moc.
Ekonomické sankce nebudou účinné ani k vyprovokování opozičních vystoupení, i pokud hospodářské postavení většiny Rusů se zhorší. Sankce nikdy nevedou k pádu vlády. Krize znamená méně pracovních míst a menší šance najít si dobrou práci. Rusko je autoritářský stát, a opoziční výroky mohou vést k propuštění, jak se před několika dni stálo profesoru Zubovovi. Proto většina lidí se bude vyhýbat protestním akcím.
Budou ale účinné k prevenci možné ruské teritoriální expanze. Hospodářsky oslabené Rusko bude mít méně možností vybudovat silnou a moderní armádu, zvlášť když bude zakázán export do Ruska západních vojenských technologií. Ale samostatně tyto sankce budou mnohem méně účinné než ve spojení s přezbrojením NATO, politickou a vojenskouintegrací sousedních států, atd.
 
* * *
 
Pokud mluvíme o těch nejostřejších sankcích, podobných těm, co byly použity vůči Íránu: skoro úplným zrušení obchodních vztahů a odpojení Ruska od světového finančního systému, budou účinné k čemukoliv: mohou vyvolat posílení liberálního křídla ruské vlády, palácový převrat, revoluci (což by v případě jaderní velmocí bylo opravdu znepokojivé pro celý svět)… ale i hospodářskou krizi a nepokoje v evropských zemích, pokud budou uvalený teď, kdy je Evropa závislá na ruském plynu a ropě. Právě proto je pravděpodobnost takových sankcí minimální.
 
* * *
 
Viděli jsme zatím jen jeden typ sankcí – ten první. Podle všeho vůči ruskému vedení nejsou vůbec účinné. Ale navzdory tomu pro Evropu a USA účinné jsou, anebo se mohou stát. Západní politika vůči Rusku je skoro 15 let zastaralá. Západ se chová jako by Rusko ještě pořád zůstávalo v 90 letech, oslabeným státem, který se pohybuje, i když pomalu, k vyspělé demokracii. Ale ten stát už slabý není, a pohybuje se právě opačným směrem. Jasné je to už dávno, přinejmenším od roku 2008, ale změna přístupu vůči Rusku vyžaduje tak velké úsilí a tolik práce, že západní politici si nevěděli rady jak s tím začít.
TV Prima nedávno vysílala britský cyklus pořadů „Máte doma uklizeno“. Ukazovali tam lidi, kteří už roky nemohou začít doma s úklidem. Je to známý psychologický problém – když zmeškáš ten pravý čas na úklid, chaos v byte se začíná šířit, a koncem konců už připadá tak obrovský, že člověk se boji k úklidu přistoupit, protože už nevěří, že ho zvládne.
Nejlepší způsob si s tímto podařit je způsob „15 minut naráz“. Člověk musí vybrat jeden malý kus chaosu, se kterým se dá rychle vypořádat, za 15 minut ho uklidit. Pak příští den ještě jeden kus, pak ještě, a za týden nebo dva chaos zmizí. Trik je tady v tom, vybrat ten první kus, na který se nebojíte vrhnout.
Personální sankce jsou pro Západ tím prvním kusem po letech otálení. Mohou byt účinné k tomu, aby začal budovat novou rusku politiku. Budou-li – to už brzo uvidíme.